Om Bredebro

Kører man mod Bredebro idag, møder man en omkørselsvej udenfor Bredebro, og i rundkørslen Eccos vartegn udført af kunstneren Peter Brandes. Den ældste del at Brede Kirke er opført i 1200-tallet. Der var et angreb på kirken i 1940. Først ser man skiltet “smal vej” derefte Broen over Brede Å, som er over 100 år gammel. Brede Å er et godt sted for lystfiskere, der hentes mange store og gode laks op på Åens bred. Til højre Harresvej og udsigt over Eccos fabriksbygninger. Ecco blev grundlagt i 1963 i Bredebro. Så ser man gavlmaleriet af broen og på gavlen af staldbygningen på Den Gamle Kro et maleri af kuske og en hestetrukken ølvogn. Man kan parkere på kroens brostensbelagte indkørsel. Klindt Jagt, Fiskeri og Sport er en stor specialforretning der kan levere og opfylde enhver jæger og lystfiskers drøm. Så ser vi genforeningsstenen, og vi når frem til skolebygningerne og byen plejehjem “Hjørnegården”. Skolebygningen, opført i 1920 er vist nok den første danske skole der blev indviet efter Genforeningen i oktober 1920. Chr. X besøgte byen og skolen i 1923. Idag er overbygningen flyttet til Løgumkloster. Vi finder også en god og hyggelig campingplads, som benyttes af mange familier og fiskere. Byen Idrætscenter huser også Borgerservice, Bredebro Bogcafe, Bredebro Lokalhistorisk Arkiv, Ældrecenter, Fitness Center og i sommertiden et dejligt udendørs svømmebad. Bredebro har to dagligvarebutikker; en SPAR butik og en Dagli Brugsen.

I Storegade er Pizzaria, Isenkræmmer, Elektriker, Sparekassen, Centrum Blomster, Butik for Børnetøj, Bedemand, Solcenter og sidst men ikke mindst Eccos fabriksudsalg eller Outlet som det også kaldes idag. Mindelunden for Karl Tousbuy ligger ligeledes i Storegade. Karl Tousbuy blev, inden sin død, udnævnt til æresborger i Bredebro i 2003. Det skete i forbindelse med Eccos 40-års jubilæum. Ved samme lejlighed blev “Foden” i rundkørslen afsløret.

I Bredebro er der derudover mange håndværksvirksomheder og en del mindre og mellemstore industrivirksomheder, herunder Hydro-Precision Tubing og Finsø. Bredebro Maskinforretning forhandler John Deere for hele det sønderjyske område. Boi Davidsen – smedevirksomhed i flere generationer. Centrum Tryk – trykker bl.a. lokalbladet “Bindeleddet”. Phaff har symaskiner for såvel industri som private, et klart udspring fra skoindustrien. Bredebro Gulvbelægning, eller Garant leverer og monterer tæpper, gulve og gardiner til enhver.

På den anden side af hovedvejen er kyllingeproduktion og nord for byen en hjortefarm. Bredebro har desuden egen Brandstation, eget Fjernvarmeværk og vandværk. Vi har Bilforhandlere / servicecentre: Hivedvejen Autocenter, Citröen og KvikAuto. Midt i Storegade byens benzintank.

Der er stadig skilte der fortæller om Limtræsfabrikken LNJ, men den lukkede i december 2011. Overfor fabrikken ligger Bredebro Forsamlingshus. Lægehuset med 3 læger, ligger i LNJ´s tidligere administrationsbygning.

Der er jernbaneforbindelse til såvel Esbjerg – som sydpå til Hamborg.

I den gamle del af Brede finder vi Kniplemester Wulfs gård og flere andre gamle gårde m.m.

Bredebro havde i 2011 den laveste kvm pris på boliger, men trods deraf alligevel faldende befolkningstal. Det skal gerne vendes, for Bredebro ligger netop i centrum og er et trygt sted at leve og bo.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.