Spring til indhold

Om Bredebro

Se film om Bredebro

Se film om Bredebro ved at klikke på Billedet!

Her er en anden Bredebro-film: Bredebro set fra oven.

Film med Brede Kirke og  kirsebærtræerne: Brede Kirke

Kører man mod Bredebro I dag, møhttp://Brede Kirkeder man i rundkørslen ECCO’s vartegn ”Foden udført af kunstneren Peter Brandes og Brede Kirke der er opført i 1200-tallet. Der var et angreb på kirken i 1940, heldigvis gik det ikke så galt, men et granathul er markeret i muren. Den gamle bro over Brede Å fra 1860, blev renoveret og genindviet 24 maj 2014.

Brede Å er et godt sted for lystfiskere, der hentes mange store og gode laks op på Åens bred. Til højre ad Harresvej er der udsigt over ECCO’s fabriksbygninger. ECCO blev grundlagt i 1963 i Bredebro.

Så ser man gavlmaleriet af broen og på gavlen af staldbygningen på Den Gamle Kro et maleri af kuske og en hestetrukken ølvogn. Man kan parkere på kroens brostensbelagte indkørsel. På hjørnet af Brogade og Storegade ligger en stor flot Røde Kors butik. Overfor ser vi genforeningsstenen, indtil 1920 var Bredebro en del af det tyske rige. Vi når frem til Bredebro Skole og byens plejehjem “Hjørnegården”. Skolebygningen er opført i 1920 er vist nok den første danske skole der blev indviet efter Genforeningen i oktober 1920. Chr. X besøgte byen og skolen i 1923. I dag er Bredebro Skole Distriktsskole for 1-6 klasse og med SFO, overbygningen er flyttet til Løgumkloster. Ved skolen ligger også Børnehuset Humlebo, byens børnehave.

I Bredebro har vi en god og hyggelig campingplads, som benyttes af mange familier og fiskere. Bredebro Camping og Idrætscenter huser også Borgerservice, Bredebro Bogcafe, Bredebro Lokalhistorisk Arkiv, Bredebro Aktivcenter +60, Fitness Center og i sommertiden et dejligt udendørs svømmebad. Bredebro har en stor flot SPAR butik, med håndkøbsudsalg, delikatesse og udlevering af pakker. I dag har Tønder kommunes tandpleje til huse i det gamle Bredebro Rådhus beliggende på Stationsvej.

I Storegade er der både Pizzeria, Isenkræmmer, Elektriker, hovedsæde for dit lokale pengeinstitut ”Sparekassen”, Centrum Blomster, to frisører, Bedemand, og sidst men ikke mindst Toosbuys Torv. På torvet ligger verdens største ECCO butik med outlet, Klindt jagt og outdoor, Cafe ‘Sko, LEGO-butikken og Digebageren. ECCOs grundlægger Karl Toosbuy blev, inden sin død, udnævnt til æresborger i Bredebro i 2003. Det skete i forbindelse med ECCOs 40-års jubilæum. Ved samme lejlighed blev “Foden” i rundkørslen afsløret.

I Bredebro er der derudover mange håndværksvirksomheder og en del mindre og mellemstore industrivirksomheder, herunder Hydro-Precision Tubing og Finsø. GUBI Smedeteknik Aps, Mejlby & Vilsgaard a/s forhandler John Deere for hele det sønderjyske område. Boi Davidsen – smedevirksomhed i flere generationer. Pfaff har symaskiner for såvel industri som private, et klart udspring fra sko industrien. Bredebro Gulvbelægning, eller Garant leverer og monterer tæpper, gulve og gardiner til enhver.

På den anden side af hovedvejen er kyllingeproduktion og nord for byen en hjortefarm. Bredebro har desuden egen Brandstation, eget Fjernvarmeværk og vandværk. Vi har Bilforhandlere / servicecentre: Hovedvejens Autocenter, Bredebro Autoservice og Kvik Auto. Midt i Storegade byens benzintank GO ON, samt OK tank ved hovedvej A11.

Limtræsfabrikken LNJ har lagt i Bredebro, men den lukkede i december 2011. I bygningerne er der i dag GADS maskinstation, overfor ligger Bredebro Forsamlingshus. Lægehuset med 3 læger, ligger i LNJ´s tidligere administrationsbygning.

Der er jernbaneforbindelse til såvel Esbjerg – som sydpå til Hamborg.

I den gamle del af Brede finder vi Kniplemester Wulfs gård og flere andre gamle gårde m.m.

Bredebro havde i 2011 den laveste kvm pris på boliger, men trods deraf alligevel faldende befolkningstal. Det skal gerne vendes, for Bredebro ligger netop i centrum og er et trygt sted at leve og bo.